Transitie Biomassa internationaal
 

Naar duurzame biomassa voor energie, transport en producten

Inhoud
1. Waarom deze Biotransitiemail ?
2. Wat is een transitie?
3. Wat, en vooral wie, willen wij bereiken ?
4. Schrijf u nu in voor de workshop Duurzaamheid van biomassa !
5. Workshop Markt en technologie biomassa
6. Andere transities naar een duurzame energiehuishouding
7. Colofon en meer informatie
8. Aan- en afmelden voor Biotransitiemail

1. Waarom deze Biotransitiemail?
Met deze mail willen wij u op de hoogte stellen van het door het Ministerie van EZ opgezette transitieproject Biomassa internationaal. Biomassa zal volgens verschillende scenario’s van onder andere de VN, Greenpeace en Shell de aankomende decennia een steeds belangrijkere grondstof worden voor zowel energieproductie als transportbrandstoffen, de chemie en producten als bijvoorbeeld verpakkingen van bioplastics.  Nederland kan een belangrijke rol spelen in deze toekomstige “Biobased Economy”. Om kansen optimaal te kunnen benutten is noodzakelijk dat er nu hiervoor een maatschappelijke transitie in gang wordt gezet. Tot nu toe bedient biomassa voor deze sectoren slechts een relatief kleine markt. Daarnaast is er nog relatief veel discussie over de duurzaamheid van biomassaprojecten. De grootschalige duurzame introductie van biomassa voor deze diverse sectoren is een uitdaging waar het Ministerie van Economische zaken de komende tijd via een transitie aanpak substantieel aan wil bijdragen.  
terug

2. Wat is een transitie?
Hoofdvraag is welke systeeminnovaties plaats moeten vinden zodat Nederland de kansen die het duurzaam gebruik van biomassa voor energieproductie, transportbrandstoffen, de chemie en producten op de middellange en lange termijn maximaal kan benutten. Deze innovaties zullen in veel gevallen langlopende maatschappelijke processen zijn met technologische, economische en institutionele veranderingen. Dit proces wordt transitiemanagement genoemd. Het onderscheidt zich van traditioneel ‘beleid’ door de omvang, duur en aanpak: een brede omslag op veel beleidsterreinen over een lange periode. Transitiemanagement is bovendien marktgestuurd. Industrie, maatschappelijke organisaties en overheid gaan gezamenlijk op stap naar een meer duurzame economie.  
terug

3. Wat, en vooral wie, willen wij bereiken?
Het doel is het
in gang zetten van een maatschappelijke transitie die de grootschalige toepassing mogelijk maakt van biomassa bij energieproductie, transportbrandstoffen, chemie en als grondstof voor producten.
Daarbij concentreren we ons
in het eerste half jaar op het creëren van draagvlak en het in kaart brengen van de spelers betrokken bij de ontwikkeling van biomassa. Hierbij zullen de duurzaamheid en markt en technieken voor biomassa verkend worden:  

In november beslist EZ op basis van de ervaringen de komende maanden hoe het transitietraject in 2003 verder wordt vormgegeven.
terug

4. Schrijf u nu in voor de workshop Duurzaamheid van biomassa !
Op 19 september 2002 vindt in Wageningen de workshop 'Duurzaamheidsrandvoorwaarden en Biomassa' plaats.
Toename van het gebruik van biomassa in de Westerse wereld roept vanuit het oogpunt van duurzaamheid een aantal discussiepunten op. Voorbeelden hiervan zijn emissies, aantasting van biodiversiteit, concurrentie met hergebruik en met voedselproductie, maar ook ketenverantwoordelijkheid: wie is verantwoordelijk voor welk deel van de keten en welke consequenties heeft dat? 
Doel van deze workshop is helderheid creëren over dit soort discussiepunten om uiteindelijk te komen tot het opstellen van randvoorwaarden voor maatschappelijke acceptatie. Als u betrokken bent bij de ontwikkeling van biomassa bent u van harte welkom! 
Wij zullen zorgen voor vooraanstaande deskundigen op dit gebied afkomstig van industrie, milieubeweging en overheid.

U kunt zich voor de workshop van 19 september inschrijven door een email te sturen naar CE t.a.v. Monique den Braver ( braver@ce.nl ) o.v.v. 'Inschrijving workshop Biomassa 19 september 2002'. Ook voor meer informatie kunt u dit emailadres gebruiken. U kunt natuurlijk ook bellen: 015 2150150. Vraagt u dan naar Geert Bergsma of Ingeborg de Keizer. 
terug

5. Workshop Markt en technologie van biomassa
De workshop op 25 oktober 2002 heeft als titel 'Markt en technologie van biomassa'. Hierin staan de markt van biomassa en technologie ontwikkeling centraal. 
Meer informatie over deze workshop zal beschikbaar komen op de website
www.transitiemanagement.ez.nl. Daarnaast zult u via de Biotransitiemail op de hoogte worden gehouden. Houd u deze dus in de gaten!
terug

6. Andere transities naar een duurzame energiehuishouding
Het project ‘Biomassa Internationaal’ is één van de vijf projecten die in het kader van de ‘Transitie naar een duurzame energiehuishouding’ zijn opgestart. Dit traject wordt getrokken door het Ministerie van Economische Zaken onder het motto ‘Een transitie als verrassende ontdekkingsreis’. Informatie over al deze transitieprojecten van EZ en het hoe en waarom van transities vindt u op www.transitiemanagement.ez.nl.   
terug

7. Colofon en meer informatie

Projectgroep Transitietraject 'Biomassa Internationaal'

Een projectgroep bestaande uit mensen afkomstig van ATO, NWO, Novem, CE en EZ voert de regie over het Transitietraject Biomassa Internationaal: 

terug

8. Aan- en afmelden voor Biotransitiemail
Als deze Biotransitiemail ook interessant is voor anderen in uw omgeving dan kunt u hier klikken om de mail door te sturen.
Mocht u deze mail niet (meer) willen ontvangen, wilt u dat dan kenbaar maken door een email te sturen naar Diane Rietbergen ( rietbergen@nwo.nl ) o.v.v. 'afmelding Biotransitiemail'. Dit adres kan ook gebruikt worden voor aanmeldingen o.v.v. 'aanmelding Biotransitiemail'.
terug