GREEN PAPER ADAPTATIE: REACTIE CCB

12 oktober 2007
Wageningen Universiteit en Researchcentrum / Climate Change and Biosphere Research Centre verwelkomt het Groenboek 'Aanpassing aan klimaatverandering in Europa'. Het Groenboek raakt vele voor klimaataanpassing cruciale thema's.De bovenliggende strategische visie op klimaatadaptatie en integratie in het Europees en nationaal beleid spreekt echter minder uit het Groenboek.

LEES MEER

PDF versie Reactie (algemeen)

Uitwijding reactie onderzoeksagenda Green Paper

Reactie CCB op Green Paper EU
Wageningen Universiteit en Researchcentrum / Climate Change and Biosphere Research Centre verwelkomt het Groenboek 'Aanpassing aan klimaatverandering in Europa'. Het Groenboek raakt vele voor klimaataanpassing cruciale thema's.De bovenliggende strategische visie op klimaatadaptatie en integratie in het Europees en nationaal beleid spreekt echter minder uit het Groenboek.

Als de EU toonaangevend wil zijn op het gebied van klimaataanpassing in de wereld is deze visie onontbeerlijk inclusief verwijzing naar de gewenste uitkomst van klimaatadaptatie, verantwoordelijkheden, tijdpad, innovatieve financieringsinstrumenten en samenwerking van het regionale tot het mondiale niveau. Hierbij mag ook de samenwerking met ontwikkelingslanden en nieuwe groei economieën niet ontbreken. De kabinetsreactie op het Groenboek legt terecht extra nadruk op beleidsintegratie, mainstreaming van adaptatie en op ecosysteemdiensten vanuit de landbouw en het water en natuurbeheer. Laten we een datum stellen waarop dit gebeurd moet zijn. Bijvoorbeeld het jaar 2012.

Het is zeer positief dat het Groenboek verdere Europese onderzoeksamenwerking en kennisontwikkeling aanmoedigt. De Europese Unie wordt leidend in mondiale en regionale klimaatmodellering inclusief verbeterde seizoensverwachtingen als de Europese samenwerking op het gebied verder wordt versterkt. Deze samenwerking zal ook de afstemming van klimaatscenario's die ten grondslag liggen aan Europees en nationaal beleid stimuleren. De in de derde pijler van het Groenboek opgesomde onderzoeksgebieden geven een goed overzicht van belangrijke kennishiaten. Het ontwikkelen van integrale analyse en afwegingsmethoden en een risicobenadering voor klimaatadaptatie wordt van harte ondersteund. De verbetering van de toegang tot bestaande gegevens en integratie van de voor adaptatie relevante informatie verdient prioritaire aandacht. Cruciaal zijn daarbij zowel gegevensinfrastructuur als gegevensbeheer. Belangrijke aanvullingen op de onderzoeksgebieden in de derde pijler zijn:

1) De klimaatbestendigheid en flexibiliteit van het Europese beleid,
2) Institutionele aspecten van adaptatie en inbedding van adaptatie in het planproces,
3) Specifieke adaptatie opties voor de sectoren waarop de eerste en tweede pijler van het Groenboek ingaan. Daarnaast aandacht voor de sectoren bouw, infrastructurele ontwikkeling en het stedelijk gebied,
4) Kosten en baten van Agro-ecologische beheerpraktijken als adaptatiemaatregel inclusief het bijbehorend en al dan niet faciliterend Europees beleidskader,
5) Scheiden van (on)zekerheden in klimaatscenario's en klimaateffecten, inclusief heldere presentatie voor beleid,
6) Synergie en conflicten tussen adaptatie en mitigatie opties en beleid en
7) Detectie en beheersing van plagen tengevolge van klimaatverandering.

Het Groenboek benadrukt terecht het belang van de samenwerking van de private sector en onderzoekinstituten. In Nederland bestaat daarmee toenemend ervaring binnen o.a. het BSIK Klimaat voor Ruimte programma (KvR), de ontwikkeling van het FES Kennis voor Klimaat programma en internationale onderzoekprojecten binnen de Europese Kaderprogramma's (voor overzicht, Klik hier. Nederland kan op dit punt gidsland zijn. Ook uitwisselingprojecten tussen beroepsgroepen in verschillende Europese regio's werken goed. Het directe contact tussen mensen uit de praktijk levert veel nieuwe inzichten en kan goed worden gecombineerd met reflexie op wetenschappelijke resultaten.

Prof. Pavel Kabat, Prof. Pier Vellinga, Prof. Ekko v. Ierland, Prof. Rik Leemans, Prof. Jan Verhagen, Prof. Sjoerd v.d. Zee en Prof. Wim Cofino, namens Wageningen Universiteit en Researchcentrum / Climate Change and Biosphere Research Centre

Meer info:
nl.gif (1016 bytes)Kabinetsreactie Green Paper
nl.gif (1016 bytes) VROM dosier over adaptatie
nl.gif (1016 bytes) Klimaatportaal
nl.gif (1016 bytes) Climate changes Spatial Planning (UK website KvR)
nl.gif (1016 bytes) IPCC